AB UZMANLIĞI: Türkiye`nin Avrupa Birliğine uyum süreci, özel sektör ve KOBİ`lerde AB uzmanı ihtiyacını doğurdu. Türkiye AB`ye girse de bu alanda çalışanlara ihtiyaç duyacak. Bu yüzden AB uzmanlığı `önümüzdeki 10 yılın en gözde alanı` olarak görülüyor. AB uzmanları sadece Devlet Teşkilatı ve Dış İşleri Bakanlığı`nda değil aynı zamanda özel sektörde de aranan kişiler haline geliyor.
YÖNETİM BİLİŞİM SEKTÖRÜ:Bu alanda çalışanlar bilgisayar programlama sistem tasarımı, veri iletişimi, organizasyon, ekonomi pazarlama, finans gibi konularda eğitiliyorlar. Mezunlar, kuruluşların insan kaynakları, işletme ve bilgisayar, organizasyon, pazarlama ve finans hizmetlerinde üst kademede çalışabilirler.
ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ:İnsan, bilgi, malzeme, donanım ve süreçlerin kullanılması, geliştirilmesi ve yönetimi ile ilgilenen endüstri mühendisliği çağın tercih edilen meslekleri arasında yerini alıyor. Bölümün mezunları bilgi işlem uzmanlığı, makine üretim sektörleri ve bilgisayarın mevcut olduğu alanlarda iş bulma imkânına sahiptirler.
ENFORMATİK: Bu alanda çalışanlar işletme içinde gerekli bilgi akışının düzenlenmesi, işlenmesi ve yönetime yararlı hale getirilmesi için gerekli yazılım ve donanımla ilgilenirler. Mezunlar, işletmelerde, bilgisayarın kullanıldığı tüm birimlerde, muhasebe, finans, bütçe pazarlama bölümlerinde bilgi akışının düzenlenmesi gibi alanlarda çalışabilirler.
ERGONOMİ MÜHENDİSLİĞİ: Çalışanların fiziksel gücünün üretimde verimli kullanılması için gerekli koşulları inceleyen bilim dalıdır. Amacı, maksimum işgücü ve sermaye üretmek için en elverişli fiziksel ortamı sağlamaktır. Bölümün mezunları finans kurumları ve endüstri kuruluşlarında çalışabilirler.
BİLİŞİM VE ENERJİ:Telekom sektörü gibi bilişim sistemleri sektörü de büyüme gösterecek sektörlerin başında geliyor. Bilişim sistemleri ve teknoloji sektörü aynı zamanda uluslararası alanda iş yapma kolu haline dönüşme şansını barındırıyor. Yapacakları işlerin başında, yazılım ihracatı geliyor.Yine enerji sektörünün hem dünyada hem de Türkiye`de katlanarak büyümesi bekleniyor. Büyüme ve refahı belirleyecek sektör olarak enerji sektörü birinci planda önem kazanıyor. Enerji konusunda tüm dünya çok ciddi bir yapısal değişim yaşıyor. Türkiye de bu gelişmelerden nasibini alacak ülkelerin başında geliyor. Birçok firma öncelikli yatırım alanı olarak enerji sektörünü görüyor. Özellikle de petrol rezervlerinin azalması, alternatif enerji kaynakları konusunda yeni gelişmelerin yaşanmasına neden olacak.
TIP : Gelecekte tıp ve tıbbi bilimlerin yıldızı parlamaya devam edecek. Nöroşirurji (beyin cerrahisi) geleceğin ilgi gören mesleklerinden olacak. Bunun gerekçesi ise stres, depresyon, melankoli gibi rahatsızlıkların kaynağının beyinden kaynaklı olmasıdır. Aynı zamanda kanserin nedenini araştıracak olan onkologlar, hastalıkların kaynağını araştıracak olan genetikçiler gelecekte aranan mesleklerden olacak. Zorlaşan hayat şartları altında ezilen insanlar için psikiyatrisiler aranan insanlar olacak.
KORUYUCU HEKİMLİK:Sağlık konusunda insanların bilinçlenmesiyle hastalıkların bulaşma yollarının engellenmesi, aşılama ve sağlık eğitimine olan ilgi arttı. Bunun sonucunda günümüzde olduğu gibi gelecekte de koruyucu hekimliğin öneminin artacağı düşünülüyor.
FİZİK TEDAVİ UZMANLIĞI:Ortalama yaşam beklentisinin arttığı günümüzde yaşam kaliteside ön plana çıkan değerler arasında. Yaşamı daha da kaliteli hale getiren branşlardan biri de fizik tedavi uzmanlığı. Derslerdeki başarının yanı sıra fiziksel olarak da bazı koşulların arandığı bu alan rahat bir gelecek vaat ediyor.
ULUSLARARASI FİNANS:Bu sektörde uluslarası finans piyasalarından kaynak sağlayıp bunu en verimli ve etkin şekilde yatırıma dönüştürmeye gayret eden, banka, sigorta ve borsa şirketlerinde yönetici olarak çalışabilecek kişilerdir. Türkiye`de faaliyet gösteren uluslarası şirketlerde finansal analist, strateji planlama yöneticisi ve borsa uzmanı olarak çalışabilirler.
ELEKTRONİK HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ:Bu alandaki kişileri İletişim sistemlerinin ve her türlü elektronik aletin tasarımı, üretim teknolojisi, çalışma ilkeleri, yapımı ve işletilmesi ile ilgili alanlarda çalışırlar. Elektronik ve haberleşme mühendisleri, ulusal ve çok uluslu şirketlerde, radyo-TV yayını ve internet hizmeti ile ilgili kuruluşlarda, bilişim teknoloji şirketlerinde, sağlık sektöründe mühendislik kuruluşlarında, gerek araştırma geliştirme gerekse üretim ve pazarlama birimlerinde rahatlıkla iş bulabilmektedirler.
MEKATRORİK MÜHENDİSLİĞİ:Mekatronik mühendisi, mekanik, elektrik, elektronik, bilgisayar ve bilgi teknolojilerinin bir arada kullanılarak endüstriyel ürünlerin tasarımı ve üretimini planlıyor. Mezunlar çeşitli ürünlerin tasarımında ve imalatında yardımcı eleman olarak çalışabiliyorlar. Öte yandan bakım, onarım, arıza giderme gibi alanlarda da çalışmaları mümkün.
MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK:Genel çalışma alanı biyolojik olayların molekül yapısı ve hücre işlevlerinin araştırılması.Tarım çevre ve orman bakanlığı`na bağlı kuruluşlarla adli tıp ve kriminoloji laboratuarı iş imkânı sağlıyor. Özel sektörde sağlık ve biyoteknolojik çalışma yapan kurumların çeşitli üretim aşamalarında moleküler biyoloji ve genetik uzmanları tercih ediliyor.
PSİKOLOJİ:Psikoloji Türkiye`de oldukça hızlı gelişen bir meslek dalı. Bölümün mezunları kamuoyu ve pazar oluşturma şirketlerinde rahatlıkla iş bulabildikleri gibi özel muayenehaneler açarak da hizmet verebilirler. Psikoloji bölümü gelecekte de çoğunluğun tercih ettiği bir meslek.
SERMAYE PİYASASI UZMANLIĞI:Bu kişiler ülkedeki menkul kıymetleri yabancı yatırımcılara pazarlayan uluslararası sermaye piyasa uzmanlarıdır. Ülkeye Finansman sağlarlar. İktisat ve işletmeyle birlikte muhasebe, finans, pazarlama ve diğer sosyal bilgiler dallarındaki yetenekleri, meslekleri açısından önemlidir.Türkiye`de sermaye piyasalarının gelişmesiyle öne çıkan bu meslek gelecekte çok önemli olacak.
TÜM DEVRE TASARIM VE ÜRETİM UZMANLIĞI:Üniversitelerin elektronik mühendisliği bölümünde okuyanların üçüncü yılından sonra seçtikleri mikro elektronik bölümünde `tüm devre tasarımı ve iyon ekme tekniği` konularında eğitim veriliyor. Mezunların TÜBİTAK ve üniversiteler dışında çalışma alanı kısıtlı. Ancak dünyada önü oldukça açık. Bu alanda eğitim alan Türk mühendisler yurt dışında cazip koşullarla çalışma imkânı buluyorlar.
GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI:Jenerik çekmekten, paket tasarımı yapmaya kadar geniş bir çalışma alanı burası. Yaratıcılığın teknolojiyle buluştuğu bu alan görsellikle ilgili birçok yerde iş sahasına sahip. Tasarımcılar; iletişim medya ve reklâmcılık alanlarının yanı sıra bilgisayar destekli grafik tasarımı ile de uğraşabiliyor. Bölüm öğrencileri mezun olmadan iş teklifleriyle karşılaşabiliyor.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER:Farklı ülkelerle profesyonel platformlarda sürdürülen ilişkiler uluslararası ilişkiler uzmanlarına duyulan ihtiyacı arttırıyor. Öğrencilere verilen yabancı dil eğitimleri de bu mesleği daha da ilgi çekici kılıyor. Bölümün mezunları çok uluslu şirketlerde çalışabilecekleri gibi, özel sektörde de kolaylıkla iş bulma imkânına sahipler.
YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ:Bu alandaki kişiler bankacılık, otomotiv telekomünikasyon vb. sektörler olmak üzere her alanda kullanılan bilgisayar sistemlerinin, yazılım tasarımını hazırlayıp sisteme entegre ederler. Özel sektörde ve kamu sektöründe çalışmaktadırlar. Fikir üretimine dayalı bir iş olduğundan yazılım mühendislerinin kendi işlerini kurma olanakları da mevcuttur.
PERAKENDE VE LOJİSTİK:Hızla büyümesi beklenen ve Türkiye'de yabancı şirketlerin pazara girişiyle ilk işaretlerini veren perakende sektörünü hareketli günler bekliyor. Sektörde şimdiden birçok şirket birleşmesi ve satın alma yaşandı. Perakendedeki hareketlilik yeni açılacak alışveriş merkezleri ile daha da büyük bir boyut kazanacak. Sektördeki büyük oyuncuların yanı sıra küçük oyuncuların da harekete geçmesi bekleniyor. Perakende sektöründe yetişmiş insan sayısı çok az olduğu için ciddi transferler olacak. Elektronik sektörü perakendecilikte büyük bir yol alacak. Teknoloji marketlerinin sayıları günden güne artacak. Yakın gelecekte yabancı sermayeli şirketlerin de bu pazara giriş yapması bekleniyor.Yine hızlı büyüyen ve eleman açığının olacağı sektörlerin başında taşımacılık sektörü geliyor. Hem havayolu taşımacılığında hem de lojistik alanında büyük bir patlama olacak. Parlayan yıldız ise depoculuk olacak. Sektör büyümenin yanı sıra kurumsallaşma yönünde de ciddi adımlar atacak. Sektördeki sorunlar kurumsallaşma ile aşılacak. Hava, kara, deniz yolcu taşımacılığı yeni bir döneme bayrak açacak.
ÇEVRE BİYOTEKNOLOJİSİ:Çevre konusundaki lisans eğitiminin yanı sıra tarım ve ziraat mühendisleri de bu alana geçiş yapabiliyorlar. Ancak, meslek içi eğitimler ve konuyla ilgili lisans eğitimi almaları gerekiyor.
Türkiye'de biyoteknoloji alanında faaliyet gösteren şirket sayısı fazla değil. Dünyada bu mesleğe ilgi giderek artıyor. Geliştirilen ürünler için alınan patentler, bu işi yapanlara yüksek kazanç sağlıyor.
GAYRIMENKUL DANIŞMANLIĞI: Gayrimenkul geliştirme danışmanlığı, dünyada yaygın bir iş kolu olmasına karşın Türkiye'de pek bilinmiyor. Gelecekte bu mesleği seçenler kazanacak. Yatırım yapılması halinde arsa gibi taşınmazların ekonomik değerini belirleyen bu iş kolu, fabrika ve şirketlerin de belirli zamanlarda ekonomik değerlendirmesini yapıyor. Batı'da ipotek bankacılığının gelişmesiyle yaygınlaşan gayrimenkul geliştirme danışmanlığının, Türkiye'de de aynı süreci izleyeceği yorumları yapılıyor. Teminat amaçlı gayrimenkul değerlemesinin, gerçek ve bilimsel değerler kullanılarak yapılması, birçok yatırımcıya kaynak sağlaması açısından da önem taşıyor.
ORGANİK TARIMCILIK: Sürdürülebilir tarımın gelişmesi için küçük çaplı, yerel ve organik metotları uygulayabilecek genç nesil çiftçilere ihtiyaç olduğu vurgulanıyor.
ORMANCILIK: Yeni nesil ormancılık, uluslararası düzeydeki projelerde hayat buluyor. Modern ormancılar, ormanlardan geçimini sağlayan yerli halka ormanları koruyarak kaynakların daha verimli kullanılması öğretiyor.
GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ İMALATÇISI VE KURULUMCUSU: Amerikan Güneş Enerjisi Sanayisi Derneği, bu alanda 2016 yılına kadar sadece ABD'de 110 bin üstünde istihdam yaratılacağını öngörüyor.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ MÜTEAHHİTLİĞİ: Yine sadece ABD'de kamu binaları ve konutlardaki enerji verimliliği projeleri, yaklaşık bir milyon istihdam yaratacak.
RÜZGÂR TÜRBİNİ İMALATÇISI VE KURULUMCUSU: Rüzgâr endüstrisi, dünya genelinde yarattığı 300 bin üzerinde iş olanağıyla en hızlı büyüyen temiz enerji. Türbin üretimine olan talep bu alanda çalışanlar için oldukça güzel fırsatlar sunuyor.
KORUMACI BİYOLOG: Bu akademik alana verilen önem, gezegenin ekosistemine verilen değer ölçüsünde artmaya devam ediyor.
GERİ DÖNÜŞÜMCÜ: Geri dönüşümcüler, sadece ABD'de bir milyondan fazla geri dönüşümcü olarak görev yapan insan var. Özellikle ikincil çelik üretiminde dünya üzerinde 200 binden fazla insan çalışıyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİR SİSTEM GELİŞTİRİCİSİ:Yüksek teknolojik özellikler gerektiren bir iş. Yeşil ekonomi, özellikle enerji verimliliği ve alternatif enerji için tasarlanmış bilgisayar bilgi sistemleri üreten, tasarlayan, geliştiren beyinlere ihtiyaç duyuyor.
ŞEHİR PLANLAMACISI : Şehir planlamacıları, daha az karbon yoğun hayat tarzlarına dönüşümün gerçekleşmesi için büyük altyapısal değişiklikleri gerçekleştirecek.
REHBERLİK SERVİSİ
Kaynak: http://mebk12.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/26/08/952001/dosyalar/2013_02/04114630_gelecengzdemeslekler.pdf